Loading

Hiihtoloma Nurmeksessa

Hiihtoloma - 5 hurmaavaa talvipakettia Nurmeksessa

Pielisen ääressä hohtavaa hankea, hiljaisia latuja, yllättäviä kulttuurikohteita, juurevia paikallisherkkuja sekä välitöntä vieraanvaraisuutta. Talviloma Pohjois-Karjalassa rauhoittaa mielen ja houkuttelee lumoutumaan lumesta. Minkä viidestä valmiiksi kootusta lomaideasta lähtisit tänä vuonna kokemaan?

Minkä näistä valitsisit?

Vaivattomimmat eväät löytyvät paikallisten leipomoiden hyllyiltä. Porokylän leipomon vaniljakranssi on paikallisen eväskuiskaajan varma vinkki lomalaiselle.

Luontoa ja lomailua

Aktiivinen luontoloma valaistujen hiihtolatujen, luontokohteiden ja kylpylän äärellä.

150€
/vrk
Lepäilyä Laitalan Lomissa

Ihan vaan oot ja leppuutat

Ollaan vaan ja nautitaan, tämä loma on sinua varten.

100€
/hlö/vrk
Puu-Nurmeksen palosolien kapeilla poluilla on menneistä ajoista kertovat nimet.

Kulttuuria ja kahviloita Nurmeksen Vanhassa Kauppalassa

Kokeile kulttuuripalveluita omaan tahtiin kahvilatarjonnasta nautiskellen.

150€
/hlö/vrk
 Talvisin elämysaamiainen nautitaan takkatulen tai leivinuunin lämmittäessä. Kesällä korit kannetaan laiturille tai joen rantaan.

Hemmottelua ja hidastelua kahdelle

Täyteläinen hemmotteluloma hyvän ruoan äärellä maaseudun rauhassa.

159€
/hlö

1. Luontoa ja lomailua: Kaksi kansallispuistoa ja paikallisia herkkuja 

Moni koluaa kansallispuistoja ja -maisemia kesäkaudella, mutta harvempi on havahtunut hakeutumaan näiden elämysten äärelle talvisaikaan. Luontoa ja lomailua -paketti on ideoitu päiväretkillä viihtyvälle,mutta samalla vaivatonta lomaa ja lepoa etsivälle. Majapaikan takaovelta avautuu maisema suoraan Pieliselle, välissä vain hyvin hoidettu latu. Retken jälkeen voi rentoutua lokoisasti oman majoituksen lauteilla tai hipsiä vieressä olevan Bomban kylpylän kuplien kutiteltavaksi.

Päiväretkien kohteet 

Toivontorni (7 km majoituksesta)
Pienois-Kolinakin tunnetulta Kohtavaaralta avautuvat huikeat maisemat Pielisen selille. Erinomaisesti merkatun reitin varrella voi eläytyä vaaralla eläneen tilan sekä lammaspaimenen tarinoihin. Kohtavaaran historia- ja luontopolku sekä näkötornin portaat huolletaan myös talvenkulkijoille.

Tiilikkajärven kansallispuisto (40 km majoituksesta)
Erämainen Tiilikkajärvi on kooste kauniita vesistöjä ja hienoja hiekkaharjuja. Talvisin hohtavilla hangilla saa kulkea hiljaisuudesta nauttien. Viikoille 8-10 pyritään kunnostamaan latu-ura, muina talven hetkinä puistossa pääsee nauttimaan koskemattomasta umpihangesta. Tällöin mukaan kannattaa pakata lumikengät, liukulumikengät tai metsäsukset – ja tietenkin mehevät eväät.

Kolin kansallispuisto (80 km majoituksesta)
Kolin kansallispuiston korkeimmilla kohdilla pääsee ihailemaan Suomen eteläisintä tykkylunta. Huippujen lumikenkäilyreitti on tuhti tiiviste upeita maisemia. Alle kahden kilometrin matkalla kokee Kolin huikeimmat näkymät lumikuorrutukseen verhoutuneena.

Paikalliset eväät ja vaivaton iltapala 

Nurmes on tunnettu paikallisherkkujen tuottaja. Nurmeslaisia karjalanpiirakoita voikin löytää ympäri Suomen. Parhailta piirakat maistuvat tietenkin paikan päällä nautittuina ja vasta voideltuina.  

  • Pielisen Kala on kestävän kalastuksen, suomalaisen kalan ja hyvän ruoan puolestapuhuja. Paikalliset luonnonkalat purkista nautittuna ovat leppoisan lomailijan paikallinen pikaruoka parhaasta päästä.  
  • Vierailu leipomomyymälään on oma elämyksensä. Lähimmät leipomot: Porokylän Kahvila-leipomomyymälä, Kyrönrannankatu 2 ja Pielispakarin Leipomomyymälä, Porokylänkatu 23. 

Varaa talvinen luontoloma 

Paketin retkikohteet ovat koettavissa omatoimisesti. Lomailija voi kulkea rennosti oman aikataulun mukaan. Alla linkit sivustoille, joiden ohjeiden avulla retki onnistuu.

Toivontorni & Kohtavaaran luonto- ja historiapolku 

Kolin kansallispuisto: Ajankohtaista 

Tiilikkajärven kansallispuisto: Ajankohtaista 

Helppo hiihtoloma ja vaivattomat eväät. Nurmeksessa kannattaa maistella paikallisten leipomoiden herkkuja sekä Pielisen kalaa. Kuvassa karjalanpiirakka sekä savumuikkua.
Retkipäivän jälkeen nopean iltapalapöydän saa katettua lähikaupan paikallisruokien hyllystä. Pielisen Kalan savumuikut sekä Pielispakarin karjalanpiirakat auttavat loihtimaan maukkaan ja täyttävän suolapalan.
Pielisen lomahuoneisto – latu ja Bomba kylpylöineen ihan majoituksen vieressä.
Pielisen lomahuoneisto on komealla paikalla Pielisen rannalla. Takapihalta pääsee suoraan ladulle ja Bomban kylpylä on ihan vieressä.
Luontoloma ja talvinen Nurmes - tarjolla hyvin huollettuja latuja, Pielisen maisemia sekä Pienois-Kolina tunnettu Kohtavaara näkötorneineen.
Pienois-Kolina tunnetun Kohtavaaran näkötornista avautuvat maisemat Pieliselle.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Ihan vaan oot ja leppuutat 

Mitä jos saisi loikoilla ihan luvan kanssa? Kääntää vuorotellen kirjan sivua ja kylkeä. Raotella raukeasti silmäluomia, kun keittiöstä huudellaan valmiiden välipalojen äärelle? Illan tullen oikaisisi valmiiksi lämmitetyn saunan lämpöön ja unelmoisi uudesta lokoisasta päivästä. Ihan vaan oot ja leppuutat -lomalla tämän enempää ei tarvitse tehdä. Punaiset posketkin voi huhkimisen sijaan hankkia loikoillen. Temppu onnistuu lähimetsän riippumattorentoutuksella.
 

Varaa leppuutusloma 

Laitalan Lomien majatalon rauhoittavat hirsiseinät, hemmotteluloma koostuu pienistä ihastuttavista asioista.
Majatalon vanhat ja viisaat hirsiseinät auttavat kadottamaan ajantajun.
Hemmotteluloma Nurmeksessa – leppuutuslomalla saa lueskella luvan kanssa.
Ihan vaan oot ja leppuutat -lomalla saattaa päätyä ostoksille, sillä Henna-emännän nurkkahuoneessa on lähes vastustamaton vaatepuoti.

 

 

Hiihtoloma Nurmeksessa? Lumikenkäretkelle voi lähteä suoraan majatalon portailta.
Loikoilun lomassa maistunee pieni maisemakävely.

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Monipuolista talviliikuntaa Pielisen rannoilla 

Lomailemalla Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskuksessa voi tehdä samalla hyvää sekä itselleen että nuorille. Hyvärilä on yksi Suomen yhdeksästä nuorisokeskuksesta. Keskusten periaatteisiin kuuluu, että kaikki mahdollinen ylijäämä käytetään nuorisokeskusten kehittämiseen – siis suoraan nuorison hyväksi. Itselleen lomailija tekee palveluksen viettämällä monipuolisen liikuntaloman Hyvärilän huomassa.  

Hyvärilässä majapaikan ovelta voi kävellä suoraan valaistulle ladulle. Nurmeksen laduilla saa nauttia avoimesta latututtavallisuudesta, sillä leveimmillä, luisteluhiihtoon soveltuvilla laduilla on hiihdon lisäksi myös leveärenkaisilla läskipyörillä pyöräily sallittu. 

Varaa talvinen liikuntaloma 

Hiihtoloma Hyvärilässä saa ripauksen luksusta, kun lomailija lähtee piknikille Riihikotaan.
Aktiiviseen liikuntalomaan tuo ripauksen ylellisyyttä oma talvipiknik Riihikodan tulen äärellä.
Hyvärilän majoituksista pääsee suoraan hiihtoladulle.
Hyvärilän kaikista majoituksista pääsee suoraan valaistulle ja hyvin huolletulle ladulle.
Nurmes ja Hyvärilä – hiihtolomalaisen unelmayhdistelmä. Kuvassa Hyvärilän kartanohotelli iltavalaistuksessa.
Koska Hyvärilä on kuin pieni kylä, ei sieltä tarvitse poistua elämyksiä etsimään. Talvella ulkolajien lisäksi voi harrastaa myös sisällä. Pielis-Areenan kuntosali ja boulderointiseinä ovat majoittujien käytössä.

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Kulttuuria ja kahviloita Nurmeksen Vanhassa Kauppalassa 

Suuren Pielisen sekä Nurmesjärven väliin jää harjumainen kannas. Kannaksella koreilee Itä-Suomen laajin yhtenäinen puutaloalue, Puu-Nurmes Vanhassa Kauppalassa.  

Aikansa puuidylliä ihasteltuaan kannattaa talvesta narskuvat askeleet suunnata harjun pohjoisreunalle. Siellä on vuonna 2021 remonttipölynsä karistellut Nurmes-talo, jonka huomassa kulttuurinystävä lämpenee niin ruumiillisesti kuin henkisestikin. Kulttuuripysähdys kannattaa aloittaa Kahvila Harjun tunnelmissa nautiskellen. Kierrosta voi jatkaa joko Galleria Tykon näyttelyyn tai alakerran uskomattoman monipuoliseen museoon. Museon perimmäisen nurkan pimeyden suojissa lymyilee ehkä Suomen pienin elokuvateatteri. Heti elokuvateatterin yläpuolella on jotain maailmanlaajuisestikin suurenmoista, sillä siellä on Suomen kirjastoseuran vuonna 2015 maailman parhaaksi julistaman kirjastokunnan kirjasto 

Kulttuuriähky sulaa mukavasti puutaloja tutkaillen tai Kauppalan kiertävää ja kehuttua Rantaraittia kävellen. Paluumatkalla lomalainen poikkeaa vielä Kaneli Lunch & Cafen makupalojen äärelle.

Varaa talvinen kulttuuriloma

Paketin kulttuurikohteet ovat koettavissa omatoimisesti. Lomailija voi kulkea rennosti oman aikataulun mukaan. Alla linkit sivustoille, joiden ohjeiden avulla retki onnistuu.

Rantaraitti Nurmeksen Kauppalan ympäri (Outdooractive.com)
Nurmeksen vanhan kauppalan historiaan (eMuseo)
Nurmeksen latukartat ja latujen kunto 
Vanhan Kauppalan talojen tarinoita 

Nurmes ja Vanha Kauppala – kulttuurilomailijan yllättää Puu-Nurmes koivukujineen.
Puu-Nurmes on koivujen kaupunki. Alueen asemakaava nojaa vanhaan mallirakennusjärjestykseen, jossa painotettiin paloturvallisuutta. Puistokatuja kehystävät kaksinkertaiset koivurivit ja tonttien väleihin väljyyttä luovat palosolat.
Nurmes-talon Kahvila Harjun suosikki on kahvilan oma suklaakakku.
Nurmes-talon Kahvila Harjun kaikki leivonnaiset valmistetaan paikan päällä.
Nurmes on kulttuurikohde! Puu-Nurmeksen kaduilla ja kujilla riittää ihasteltavaa.
Puu-Nurmeksen kaduilla ja kujilla riittää ihmeteltävää.
Nurmeksen vanhasta asemarakennuksesta löytyy Kaneli Lunch & Cafe.
Ainutlaatuisen ja upeasti säilyneen asemarakennuksen sisältä löytyy Kaneli Lunch & Cafe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Hemmottelua ja hidastelua kahdelle 

Laitalan Lomien hemmotteluvapaan voi aloittaa elämysaamiaisella. Aamiaisen juoni on paitsi ylenpalttisen runsaissa paikallisherkuissa myös elämyksellisessä nauttimispaikassa.  

Kahden hengen hemmottelupakettiin kuuluu niin hieronta, sauna kuin karjalainen illallinenkin. Kun oikein haluaa läikytellä romantiikkaa lomaansa, varaa lomalainen saunomisen oheen paljun ihan vain kahdelle. Vilauttaisiko taivaalla reponen häntäänsä? Pehmeä pimeys on ainakin taattu.  

Varaa hemmotteluloma 

Hemmotteluloma kahdelle Laitalan Lomien majatalossa. Tarjolla majatalon omaa, kuohuvaa puolukkajuomaa.
Unohtumattomia muistoja kahdelle.
Karjalainen illallinen kahdelle on osa hemmottelulomapakettia.
Laitalan Lomien Henna loihtii majatalon tuttavalliseen tunnelmaan aina aimo annoksen loistokkuutta.
Laitalan Lomien majatalon saunojen oheen voi tilata tunnelmallisen paljun omaan käyttöön.
Lomailija voi valita mieleisensä Laitalan Lomien lukuisista saunoista. Saunan kuin saunan kylkeen voi tilata kuuman paljun – vaikka ihan vain kahdelle.

 

 

 

 

 

 

 

Näin pääset Nurmekseen 

Junalla Joensuusta Nurmekseen on 160 km
Lähimmät lentoasemat:
Joensuu 126 km
Kuopio 117 km 

Linja-autoaikataulut: Joukkis   

Helsinki 510 km
Joensuu 127 km
Jyväskylä 274 km
Kajaani 113 km
Kuopio 128 km
Oulu 277 km
Tampere 422 km
Turku 580 km

 

Yhteistyössä

Lomalle Bomballe

Varaa lomasi Itä-Suomen vaaramaisemiin Pielisen rannalle ja käy syvemmälle luontoosi.

Varaa lomasi
Loading count of favourites list