Loading

Hiihtoloma Hyvärilässä

Korvaamattomia kokemuksia Pielisen rannalla

Juuri ajetun ladun takaa avautuu avara Pielisjärven maisema. Ympäristöä komistaa lämminhenkinen kartanorakennus. Hyvärilä on täydellinen asuinpaikka vaikkapa itselleen Napoleonille. Polveilevan historian aikana mailla on asunut monen värikkään henkilön lisäksi mies, joka ajatteli olevansa Napoleon. 

Niin pyörät, lumikengät kuin liukulumikengätkin löytyvät Hyvärilän vuokravälinevarastosta.

Talviliikuntaa Hyvärilässä

Laduille tai metsään heti pihapiiristä.

290€
/2 vrk/2hlöä
Hyvärilän Kotapiknik on runsas välipala retkeilyyn.

Riihikodan piknik

Runsas kotapiknik tuo täydellisen vastapainon ulkoilulle.

35€
/hlö
Lumikenkävuokraus Hyvärilästä talvisin.

Vuokravälineet

Majoituksesta voit varata suoraan vuokravälineet lomallesi.

13€
/1-3h

Kurjalasta kartanohotelliksi 

1700-luvulla talousmies ja Pielisjärven kirkkoherra Jakob Stenius sai lisänimen Korpi-Jaakko raivautettuaan merkittävän määrän korpia ja soita niityiksi ja pelloiksi. Hyvärilän tila oli Korpi-Jaakon silmäterä. Näin alkoi Hyvärilän vivahteikas historia. 

Aikoinaan alueella sijaitsi Kurjalana tunnettu vaivaistalo. Keltainen kartanorakennus valmistui vuonna 1920 kunnalliskodiksi. Tukevat seinät ovat olleet niin vanhusten, huutolaisten, irtolaisten kuin mielisairaalan asukkaidenkin kotina.  

Hoitolaitoksen toimet siirtyivät historiaan, kun 1970-luvulla tiloja ryhdyttiin kunnostamaan nykyiseen käyttöönsä. Nuorisokeskustoiminta käynnistyi vuonna 1982. Ajatus alueella on kuitenkin säilynyt. Hyvärilän mailla on aina huolehdittu ihmisistä, hieman heikommistakin. Nykyisin kunniavieraiden paikalla ja toiminnan keskiössä ovat nuoret.  

Hyvärilässä majapaikan ovelta voi kävellä suoraan valaistulle ladulle.
Suuremmalle porukalle tai väljyydestä nauttivalle, Hyvärilän lomahuoneistot ovat oiva valinta.
Hyvärilä – Pielisen pohjoisrannalla.

Aktiivisen ulkoilmaihmisen unelmakohde 

Kunnalliskodin vuosilta on jäänyt elämään tarinoita lukuisista asukkaista. Huutaja-Antti, Kiertäjä-Risto ja ahkera Martta ovat eloisuudellaan jättäneet rivit Hyvärilän historiaan. Erään asukkaista kerrotaan olleen aina rauhallinen saadessaan ulkoilla, mutta sisään palattuaan hän heittäytyi toisinaan mahdottomaksi. Jos sielussa palaa samankaltainen liekki, joka rauhoittuu vain ulkoilmassa, on Hyvärilä ehdottomasti hyvä paikka lomailla. Tekemistä, reittejä ja välineitä riittää. 

Vuokravälineiden ansiosta talven riemuun pääsee käsiksi vaivatta. Jos ulkoilmasta malttaa siirtyä sisätiloihin, voi liikehdintää jatkaa PielisAreenan kuntosalilla ja boulderointiseinällä. Nurmeksen latuverkosto kulkee Hyvärilän alueella. Valaistulle ladulle pääsee suoraan majoituksesta ja monitoimireiteille mahtuvat niin hiihtäjät kuin läskipyöräilijätkin.  

Vieläkö riittää virtaa Hyvärilän suosikkipeleihin? Hyrlinki on paikan oma versio curlingista ja kyykkäkenttä pysyy aktiivisena myös talvisin. Kyykkä sopiikin seudulle mainiosti, sillä pelin juuret ovat karjalassa. Vienan ja Aunuksen siirtolaiset toivat pelin mukanaan.  

Hyvärilässä liikutaan omalla lihasvoimalla. Vaikka paikka on jokaisen aktiivisen unelmakohde, on tunnelma rauhallinen.  

Niin läskipyörät, lumikengät kuin liukulumikengätkin löytyvät vuokravälinevarastosta.
Hyvärilän esitteessä teksti muistuttaa: ”Koska kokemuksia ei voi korvata.”
Hyvärilän esitteessä teksti muistuttaa: ”Koska kokemuksia ei voi korvata.”

 

Tee hyvää lomailemalla 

Lomailemalla Hyvärilän Nuoriso- ja matkailukeskuksessa Pielisen rannalla voi tehdä samalla hyvää sekä itselleen että nuorille. Hyvärilä on yksi Suomen yhdeksästä nuorisokeskuksesta. Keskusten periaatteisiin kuuluu, että kaikki mahdollinen ylijäämä käytetään nuorisokeskusten kehittämiseen – siis suoraan nuorison hyväksi. Itselleen lomailija taas tekee palveluksen viettämällä monipuolisen liikuntaloman Hyvärilän huomassa. 

 Hyvärilän nimessä yhdistyvät matkailu ja nuoriso – ovet ovat siis avoinna niin kaikille matkaajille kuin erilaisille nuorisoryhmillekin. Nuorisokeskusten tehtävä on tukea nuoria tarjoamalla luonnonläheinen, monipuolinen, toiminnallinen ja turvallinen ympäristö sekä myönteinen ilmapiiri elämykselliseen yhdessäoloon ja osallisuuteen. Näistä asioista jokainen matkailija pääsee nauttimaan lomaillessaan nuorisokeskuksessa. 

 Vieraina viipyvät niin kansainväliset kuin kotimaisetkin nuorisoryhmät. Satunnaiset matkailijat ihmettelevät paitsi paikan kauneutta, myös nuorten luomaa välitöntä ja energistä tunnelmaa. 

Nuoret ja merkit neuvonantajina 

Keittiössä kohoaa oman leipurin valmistama leipä. Tavoite luomutuotteisiin suuntaavasta lounaasta sekä monin tavoin kasvispainotteinen valikoima ovat nuorten ansiota. Erityisesti kansainväliset nuorisovieraat herättivät Hyvärilän keittiön toiveillaan vuosia sitten ja siksi kasvikset raivaavat kattauksesta vuosi vuodelta vankempaa tilaa. 

Valppaiden ja valveutuneiden asiakkaiden lisäksi Hyvärilän toimintaa ohjaavat Green Key-sertifikaatti sekä Sustainable Travel Finland -merkki. ”Meille Green Key sekä STF toimivat mainioina vastuullisuuden ohjekirjoina. Molempien kriteerit käsittelevät matkailun vastuullisuutta sekä kestävyyttä monipuolisesti. Ajattelemme kriteereitä enemmänkin tarkistuslistoina ja mainioina ohjenuorina. Näiden avulla tiedämme, ettemme jätä huomiotta mitään tärkeää elementtiä.” toteaa Hyvärilän toimitusjohtaja Anu Tirkkonen. 

Piknik Riihikodalla – tuokio ylellisyyttä talvien ulkoilun lomaan  

Kunnalliskodin ajoilta kerrotaan tarinaa kauneutta arvostaneesta naisesta, jonka oma huone oli poikkeuksetta erityisen siisti. Tarinan nainen kattoi itselleen kahvin aina kauniisti kynttilää, serviettejä ja pöytäliinaa unohtamatta. Kun haluaa sanoa hetkeksi heipat talvireippailulle, kannattaa lähteä tarinan rouvan hengessä kohti Riihikotaa ja tilata mukaansa ylenpalttinen piknik-kori. Vino pino lampaantaljoja ja tulipaikalla tanssivat lieskat lämmittävät eväsretkeläistä. Hyvärilän keittiön pakkaaman korin ylellisyys yllättää. Hirvimakkaroiden kuumentuessa antautuu eväsretkeläinen savulohimoussen ja tuoreen leivän makujen matkaan. Kuuma mehu lämmittää mielen ja kielen. Lopun kruunaa maukas ja makea lakkatuorejuustokakku.  

Tulen vielä rapsahdellessa nautiskelee piknikretkeläinen viimeiset kulaukset kuplivaa karpalomehua. Yksi seurueesta suuntaa vielä ladulle, toinen lähtee kokeilemaan pilkkionneaan. Kolmas miettii Hyvärilässä asunutta oman elämänsä Napoleonia ja päättää vanhojen aikojen hengessä heittäytyä hänkin hetkeksi suurnaiseksi tai -mieheksi. Asettelee näkymättömän kruunun päähänsä ja lähtee lämmittämään saunaa.

Hyvärilän Riihikodan piknik-korin voi tilata, vaikka ei alueella majoittuisikaan.
Pielisen savumuikkuja, lakkatuorejuustokakkua, Kontion karpalokuohua, blinikääretorttua, hirvimakkaraa ja monen monta muuta herkkua kokoaa Hyvärilän keittiön väki talviseen piknik-koriin.

 

Lue, mitä muuta voisit kokea hiihtolomalla Nurmeksessa.

Yhteistyössä

Tutustu Hyvärilän tarjontaan

Luonnonläheistä ja aktiivista lomaa

Hyvärilän sivuille
Loading count of favourites list