Loading

Paikalliset herkut

Paikallisia herkkuja Bomban alueelta

Mitä kannattaa ostaa kaupasta? Mitä kannattaa maistaa kahviloissa ja ravintoloissa? Kokosimme tähän vinkkejä ruokamatkaasi.

Karjalainen ruoka

Mikä tekee ruoasta karjalaista? Mikä yhdistää keittiöidemme emäntien ja isäntien ruoanlaittotapoja? Ruokakulttuurimme sieluna on ensinnäkin se, miten säilömme ja valmistamme sitä. Ruoka valmistuu useimmiten hapattamalla, kuivaamalla, suolaamalla tai uunissa hauduttamalla, joista jälkimmäinen on yksi karjalaisen ruoanvalmistamisen tunnusmerkkejä. Uuni onkin kautta aikojen ollut lämpimänä miltei aina karjalaisessa keittiössä. Tunnetuin uunissa hauduttamalla tehty ruoka on karjalanpaisti, joka lienee myös sinulle tuttu tarjottava itsenäisyyspäivän tai joulun ajan ruokapöydässä.  

Valmistustapojen ohella karjalaisen kulttuuriperinnön läheisyys luonnon kanssa ja luonnon arvostus näkyvät käyttämissämme ruoka-aineksissa. Lautasella on tyypillisesti sitä mitä luonnosta saa, eli sieniä, yrttejä, marjoja, riistaa ja kalaa. Siispä aikoinaan karjalaista ruokapöytää hallinneet suolattu kala, liha, suolasienet ja suolakaali näkyvät vielä tänäkin päivänä ruokalistallamme.

Bomballa pääset nauttimaan ja maistelemaan karjalaista ruokaa kesäkuukausina Bomban ravintolan buffetista. Löydät meiltä aina puhdasta ruokaa suoraan lähiseudun luonnosta: uskomme, että luonnonantimien ja lähiruoan suosimisella tarjoamme parhaimman mahdollisen makuelämyksen karjalaisittain sinulle. Lue lisää luonnontuotteiden keräämisestä Metsähallituksen verkkosivuilta.

 

Karjalaisen ruokapöydän antimia sinulle

Karjalanpiirakat

Karjalanpiirakat, nuo ruiskuoriset riisi- tai ohrapuurolla täytetyt perinneherkut kuuluvat tunnetuimpien karjalaisten herkkujen kastiin niin kotimaassa kuin ulkomailla. Bomban alue on luonnollisesti tunnettu karjalanpiirakoistaan, joiden kysyntä kattaa koko Suomen. Kansamme suosituimmasta eineksestä on kuitenkin monenlaista versiota olemassa, ja niistä maukkaimman löytäminen on sinusta itsestäsi kiinni.

Teethän siis vierailullasi Bombaan oman piirakka-tastingin, ja käy kokeilemassa Männikkölän pirtin, Pielispakarin ja Porokylän leipomon piirakoita. Piirakat ovat saatavilla myös laktoosittomina ja gluteenittomina. Parhaimmillaan karjalanpiirakat nautitaan lämmitettynä ja munavoin kanssa, ja näitä voit maistella Bomban kahvilassa, Supikkaassa ja Porokylän Leipomon leipomonmyymälän kahviossa.

Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan tämän klassikkoherkun tekemistä myös omin käsin! Voit oppia taiteilemaan karjalanpiirakoita Männikkölän pirtin järjestämissä karjalanpiirakkapajoissa, joissa perinteiset tekotavat pääsevät oikeuksiinsa taikinajuurta myöten!

Sultsinat

Sultsinat eivät ole saaneet niin suurta rakkautta Suomessa kuin ansaitsisivat. Karjalanpiirakkaa muistuttavien sultsinoiden kuori on tehty ruistaikinasta ja sisustäyte on yleensä tehty joko manna-, ohra-, tai riisiryyneistä. Jos et ole aikaisemmin kokenut sultsinan täyteläistä makuelämystä, on se mahdollista Bomballa. Voit käydä maistelemassa sultsinoita joko Bomban kahvilassa tai ostaa niitä ruokakaupasta Pielispakarin leipomina.

Karjalanpaisti

Paisti, ruukkupaisti, uunipaisti tai pätsiliha. Rakkaalla karjalanpaistilla on ollut aikojen saatossa monta nimeä, mutta kaikkien niiden raaka-aineena on ollut kuutioitu sian-, naudan-, tai lampaanliha hitaasti kypsäksi haudutettuna. Mitä pidempi haudutusaika, sitä parempi lopputulos. Lisukkeen roolissa loistavat joko keitetyt perunat tai perunasose, jotka täydentävät paistin murean makuelämyksen!

Maamme tunnetuinta karjalaista klassikkoruokaa voit maistaa Bomban ravintolan kesäpöydästä aivan kuin mummon tekemänä – kirkasliemisenä, rakkaudella ja ajan kanssa mureaksi haudutettuna. Suosittelemmekin kokeilemaan vierailullasi tätä suomalaisten perinneruokien aatelia!

Loading count of favourites list