Loading

Murtovaaran talomuseo

Murtovaaran talomuseo

Murtovaaran talomuseo

Murtovaaran talomuseo on ehta menneiden aikojen kruununmetsätorppa, jonne kulkeminen itsessään on ainutlaatuinen kokemus. Reittisi erämaatalolle kulkee pitkin kauniita metsäpolkuja, ja perillä edessäsi avautuu jylhä rakennus ja 1800-luvun säväyttämä pohjoiskarjalainen pihapiiri vailla vertaansa. Karjalaista rakennusperinnettä mukaillen, on pihapiirin asuintalot, aittarivi ja karjasuojat ryhmitelty suojaisaksi, suorakulmaiseksi ja nurkistaan avoimeksi piiriksi. Murtovaarassa näkemäsi rakennukset ovat perustettu sadan vuoden aikana 1840-luvulta alkaen 1940-luvulle asti, ja voitkin havaita niiden rakenteissa asuinkulttuurin muutoksia: vierailussasi voit verrata vaikkapa kahta pientä savupirttiä ja 1800-luvun lopulla aloitettua suurta uloslämpiävää päärakennusta uusimpien rakennusten kanssa.

Murtovaarassa tiedetäänkin olleen mäkitupa-asutusta jo 1840-luvulla. Varsinaista tietoa sen rakennuksista ja asukkaista löytyy kuitenkin vuodelta 1868, josta alkaen Murtovaarassa on pyörinyt ensin Lipposen sukua, ja myöhemmissä vaiheissa metsäsavotoiden aikaan lukuisia savottamiehiä ja muuta kirjavaa väkeä. Tilan viimeinen asukas oli Hilja Lipponen, joka jätti tilan vuonna 1985. Jo vuodesta 1972 alkaen Murtovaara on kuitenkin toiminut museona.

Murtovaaran historia kertookin sinulle sen unohtumattomasta tarinasta ja asukkiensa jättämistä jäljistä. Siksi Murtovaara on ainoa Itä-Suomen vaara-asutuksesta kertova museo, ja on valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Kuule Murtovaaran kutsu, ja löydä tiesi metsäpolkujen kautta muinaiselle pihapiirille!

Murtovaaran talomuseo avoinna kesä- ja elokuussa pe–la klo 11–17 ja heinäkuussa ke–su klo 11–18, muulloin tilauksesta. Ryhmävaraukset ja tiedustelut: 045 138 2705 / Wilma Klippel. Pääsymaksu 7 euroa, alle 15-vuotiaat ilmaiseksi.

Samalle matkalle voi yhdistää ruokailun Puukarin Pysäkillä tai vierailun Yläpihan tilalla.

Verkkosivustolle

Yhteystiedot

Murtovaaran talomuseo
Murtovaarantie 200, 75700 Valtimo
0451382705
wilma.k.klippel@gmail.com

Loading count of favourites list