Loading

Vastuullisuus

Kestävää matkailua sukupolvelta toiselle

Koko olemassaolomme ydin on karjalainen kulttuuriperintö ja pohjoiskarjalainen luonto perinnemaisemineen. Ilman luontoa ei olisi meitä – sitä suuremmalla syyllä emme voi pitää sitä itsestään selvänä. Jotta myös tulevat sukupolvet voisivat kokea perinnemaisemat puhtaimmillaan, olemme sitoutuneet toimimaan vastuullisesti luontoa ja kulttuuriympäristöä vahingoittamatta. Tavoitteemme on tehdä kestävän matkailun valinnasta sinulle mahdollisimman helppoa. Siksi kehitämme palveluitamme ja vastuullisuustekojamme jatkuvasti ja edellytämme samaa myös yhteistyökumppaneiltamme.

Alueen matkailuyritysten vastuullisuustekoja

Äksyt Ämmät

Äksyt Ämmät on tunnettu vastuullisen ja ekologisen matkailun edistäjä, joka on tarjonnut luonnollisia lomia asiakkailleen jo yli 20 vuoden ajan. Vuonna 2017 Visit Finland palkitsi yrityksen kestävän kehityksen kärkinimenä. Lisäksi yrityksellä on ollut jo vuodesta 2011 alkaen käytössään kansainvälinen TourCert (CSR) -sertifikaatti, jonka avulla yrityksen hiilijalanjälki voidaan laskea sen kaikissa toiminnoissa, ja jonka avulla pyritään edelleen kehittämään sen tapoja edistää vastuullista matkailua. Vuonna 2020 Äksyt Ämmät käy läpi myös kestävän kehityksen prosessin, jonka avulla se pääsee Sustainable Travel Finland -sateenkaarimerkin alle. Kaiken kaikkiaan Äksyt Ämmät ovat täydellinen valinta sinulle, joka haluat kokea Nurmeksen mahdollisimman ympäristöystävällisesti! Äksyt Ämmät on saanut VisitFinlandin Sustainable Travel Finland-merkin.

 

Vastuullisen matkailun puolesta puhujana Äksyt Ämmät toimii yhteistyössä useiden paikallisten toimijoiden, yritysten, yhdistysten ja erilaisten matkailualan järjestöjen kanssa. Lisäksi yritys käy usein luennoimassa kansainvälisestä markkinoinnista ja kestävästä kehityksestä. Kansainvälisesti Äksyt Ämmät ovat mukana Responsible Travel sekä Forum Anders Reisen -verkostoissa, jotka edistävät kestävää matkailua.

 

Myös paikallisuus ja sosiaalinen vastuullisuus korostuvat yrityksen toiminnassa: Äksyt Ämmät käyttävät ammattitaitoisia oppaita, jotka tuntevat talon tavat, paikallisen luonnon sekä kulttuurin. Oppaat kertovat sinulle mielellään myös tarinoita, pyytämättäkin! ”Pääopas” Minna sekä emäntä Kirsi ovat Suomen Opasliiton kouluttamia matkaoppaita, jotka voit pyytää mukaasi vaikkapa Pielisen kierrokselle. Lisäksi yritys tarjoaa mukaansatempaavaa ohjelmaa erityisryhmille. Esimerkiksi Vision Outdoorin saksalaiset näkövammaiset ovat käyneet hiihto- ja kesälomilla Äksyjen Ämmien omassa majatalossa jo viidentoista vuoden ajan niin hiihtämässä kuin melomassa.

 

Annetaan myös Äksyjen Ämmien tekojen ilmaston ja luonnon hyväksi puhua puolestaan:

 • Yritys kompensoi lentävien asiakkaittensa matkat aina heidän lähtömaastaan alkaen Suomeen ja Nurmesta lähimpinä oleville lentokentille asti. Kompensaatio ohjataan atmosfair.de -järjestön kautta sopivaan kohteeseen. Lentojen kompensoinnilla Äksyt Ämmät saa käyttää markkinoinnissaan Keski-Euroopassa 100 % Klimaschutz-merkkiä (100 % ilmastotuki).
 • Yritys toimii aktiivisesti Pohjois-Karjalan biosfäärialueen työ- sekä ohjausryhmässä, jonka tavoitteena on tarjota innovaatioita ja ratkaisuja ilmastonsuojeluun muun muassa edistämällä kestävää matkailua.
 • Yrityksen oman Majatalo Pihlajapuun toiminnasta syntyneet jätteet on kierrätetty jo alkuvuosista lähtien. Esimerkiksi kompostimultaa hyödynnetään piparminttukasvimaalla, jotta kesällä saadaan talvea varten useita purkkeja kuivattua piparminttu- ja suklaaminttuteetä sinun nautittavaksesi!
 • Majatalossa pääset käyttämään vain ekologisia, ympäristöystävällisiä ja vegaaneja pesuaineita.
 • Kotikeittiössä ahkeroidaan aamusta iltaan, sillä yrityksen ruokapöydässä pyritään tarjoamaan sinulle alusta loppuun itse tehtyä ruokaa, kuten hilloja, marjamehua pihapuiden lehdistä, sämpylöitä ja kaurakeksejä. Lautaseltasi löytyy lähinnä myös lähellä tuotettua ruokaa Paavon tuomista muikuista ja kuhista alkaen Minnan vanhempien puutarhan mehumarjoihin ja Paulin ovelle tuomiin sieniin asti.

 

Hyvärilä

Nuoriso- ja matkailukeskus Hyvärilässä voit nauttia luonnosta ympäristöä kunnioittaen kauniin Pielisen rannalla. Hyvärilästä vuokraat ympäristöystävällisiä vuokravälineitä, kuten soutuveneitä, kanootteja, sup-lautoja, potkureita ja polkupyöriä. Myös keskuksen ympäristöteemoissa kiteytyy halu toimia ja tarjota sinulle mahdollisuus nauttia luonnosta ja vierailusta puhtaimmillaan:

 • Kartanohotellissa on aurinkopaneelit, joiden ohella hukkalämpöä kerätään talteen ja vettä säästetään virtauksia säätämällä. Lisäksi kartanossa käytetään energialamppuja ja liiketunnistimella toimivia valaisimia.
 • Ruoanvalmistuksessa käytetään pääasiassa lähi- tai luomuruokaa. Käytössä on biovaaka, ja kierrätys- ja keräyspisteet ovat kaikissa majoituskohteissa.
 • Puhdistusaineet ja wc- ja talouspaperit ovat ympäristömerkittyjä. Kuivurin sijasta voit kuivattaa pyykin myös ulkona. 

 

Ympäristöteemojen lisäksi Hyvärilässä huomioidaan sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen vastuullisuus, kuten nuorisokeskuksen tuleekin huomioida. Keskus on laatinut tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta edistävän suunnitelman, ja palkkaa paikallisia nuoria kesätöihin kokeilemaan siipiään niin töissä kuin vastuullisuuden edistämisessä. Hyvärilä kouluttaa myös henkilökuntaa Suomen nuorisokeskus ry:n koulutusten avulla säännöllisesti, ja yhdellä työntekijällä on ympäristökasvatuksen erikoisammattitutkinto. Jatkossa keskuksen tärkeänä teemana on uuden saavutettavuusdirektiivin huomioinen, mikä edistää entisestään erilaisten ihmisten ja erityisryhmien palvelua.  

 

Kaiken kaikkiaan Hyvärilästä löydät monipuolista toimintaa, jotka tukevat myös sinun mahdollisuuttasi toimia kestävän matkailun puolesta! Keskuksen vastuullisuudesta kertovat myös sen monet sertifikaatit, kuten Yhteiskunnallinen yritys-merkki, Green Key-ympäristösertifikaatti, Lyke-sertifikaatti ja Laatutonni-laatusertifikaatti. Hyvärilä on saanut VisitFinlandin Sustainable Travel Finland-merkin.

 

Pielisen Retki

Selkäytimessään vastuullisuus, Pielisen Retki on omalta osaltaan vannoutunut tarjoamaan sinulle luontoa kunnioittavia palveluita niin vesillä, mantereella kuin ruokapöydässä. Vuodesta 2018 alkaen kalastus-, retkeily-, ja ruokapalveluita tarjoava yritys näyttää sinulle tien maukkaisiin ja rentouttaviin elämyksiin Pielisen henkeäsalpaavissa maisemissa. Jotta voisit ammentaa voimaa luonnossa liikkumisesta ja tekemisestä, on luonnon kestävyydestä ja puhtaudesta huolehtiminen tärkeä osa yrityksen toimintaa. Tulevaisuuden visiona Pielisen Retki haluaa tuoda entistä enemmän vastuullisuuttaan esille – näin myös sinulle vastuullisen toimijan valitseminen on entistä helpompaa!

 

Pielisen Retki edistää vastuullista matkailua muun muassa seuraavin keinoin:

 • Yritys pyrkii käyttämään muovia mahdollisimman vähän.
 • Vähäpäästöisyys on tärkeässä asemassa. Esimerkiksi yrityksen veneellä on markkinoiden vähäpäästöisin moottori, jotta pääset kiitämään Pielisen pinnalla ympäristöä kunnioittaen.
 • Retkillä roskaaminen on ehdottomasti kiellettyä, jotta myös eläimillä ja kaloilla koti pysyisi puhtaana.
 • Patikointiretkillä pyritään kulkemaan samoja polkuja pitkin, jotta luontoa ei vahingoiteta.
 • Paikallisuus korostuu myös toiminnassa: yritys palkkaa kesätöihin nuoria paikallisia ja suosii lähellä tuotettuja tuotteita ja ruoka-aineksia.
 • Yritys toimii aktiivisesti myös vaelluskalojen kutualueiden parantamiseen Nurmeksen alueella yksin ja yhteistyössä muiden kanssa.

 

Bomba-Action

Keskellä kaunista Bomban Karjalaiskylää sijaitseva ohjelmapalveluyritys tarjoaa monimuotoisia kokemuksia ja ohjelmapalveluita ympäri vuoden tilauksesta. Bomba-Action järjestää sinulle vauhdikkaita moottorikelkka-, mönkijä-, vesijetti- ja kalastusretkiä Pielisen rannalla. Jos kaipaat hiljaisempaa tapahtumaa lomallesi, onnistuu sekin Bomba-Actionin sydämelliseltä pyörittäjäpariskunnalta Janne ja Ritva Nevalaiselta! Halutessasi voit rentoutua saunassa ja paljussa, nauttia luonnosta lumikenkäretkillä ja koiravaljakkosafareilla. Lisäksi voit vuokrata yrityksen kautta mökkimajoitusta Pielisen rannalla.

 

Yritys tekee paljon tiivistä yhteistyötä myös alueen matkailuyrittäjien kanssa, joista tärkeimpiä yhteistyökumppaneita ovat Break Sokos Hotel Bomba, Koli Activ, Visit Karelia ja Koli Husky. Yhdessä alueen matkailutoimijoiden kanssa Bomba-Action on edistämässä kestävää matkailua ja luonnon puhtautta, jotta sinäkin voit nauttia suomalaisesta sielunmaisemasta parhaimmillaan!  

 

Bomba-Action huolehtii ympäristöstä muun muassa seuraavin keinoin:

 • Safareille ja retkille on laadittu huolelliset turvallisuussuunnitelmat. Sinun ja ympäristön turvallisuus on yrityksen kaiken alku ja loppu!
 • Pääset retkeilemään nykyaikaisella kalustolla, joissa on huomioitu tarkoin ympäristöystävällisyys.
 • Kalustoa myös huolletaan säännöllisesti, jotta mahdolliset vikatilanteet eivät vahingossakaan aiheuta
 • Laatutonni-valmennuksen ansiosta yrityksellä on käytössään työkalut jatkuvan kehityksen ja palvelunlaadun varmistamiseksi.
 • Koiravaljakon jokaisesta jäsenestä pidetään hyvää huolta! Namupalojen, rakkauden ja rapsuttelujen ohella huskyt pääsevät toteuttamaan itseään, eli juoksemaan kunnon lenkeille vähintään pari kertaa viikossa. Huskyt ovat jalostettu juuri juoksemista varten, ja kuuluvat tunnetuimpien vetokoirien kastiin ympäri maailman.

 

Kourun erä- ja luontopalvelu

Kourun erä- ja luontopalvelu tarjoaa sinulle sekä metsästys- ja kalastusmahdollisuuksia että muita erä- ja luontoelämyksiä kauniissa erämaisemissa Nurmeksen sydämessä. Vastuullisuus on yrityksen kaiken toiminnan perusta, ja tarkoittaa heille ennen kaikkea metsästäjän vastuuta eläimistä ja ympäristöstä. Myös asiakkaille vastuullisesti toimiminen noudattaa asetettuja lakeja ja säännöksiä, sekä yleisesti hyväksyttyjä käytäntöjä luonnon arvostamisesta. Siksi myös sinulla on tärkeä osa hyvän kierteen jatkumisessa ja sen  aidoimman mahdollisen eräkokemuksen saavuttamisessa!

 

Kourun erä- ja luontopalvelun keskeisiä ohjenuoria vastuullisuuden huomioimisessa ovat:

 • Saaliin kunnioitus ja hyödyntäminen ovat tärkeä osa vastuullisuutta. Vastuullinen metsästäjä mitoittaa saalismääränsä sen hetkisiin riistakantoihin ja noudattaa asetettuja saaliskiintiöitä tai suosituksia.
 • Kourukoskella jätehuolto on hoidettu vastuullisesti ja ekologisesti, jätteet pyritään kierrättämään mahdollisimman tehokkaasti ja biojätteet kompostoidaan. Suunnitelmissa on siirtyä uusiutuvan energian käyttöön muun muassa aurinkopaneeleilla.
 • Yritys tekee taantuvien vesilintukantojen eteen työtä, ja luo eläimistölle uusia elinympäristöjä. Muun muassa vesilinnuille on rakennettu kaksi suotuisaa elinympäristöä, eli kosteikkoa. Elinympäristöjen hoito ja kunnostaminen ovat iso osa riistanhoitoa, ja siksi yritys haluaa huolehtia eläimien kotien kunnosta!

 

Break Sokos Hotel Bomba

Break Sokos Hotel Bomba sijaitsee kauniin Pielisen rannalla, josta pääset vaivattomasti tutkimaan Bomban nähtävyyksiä ja ainutlaatuista luontoa. Hotelli on sitoutunut ottamaan toiminnassaan huomioon ympäristön hyvinvoinnin. Tästä todistuksena Break Sokos Hotel Bomballe on myönnetty kansainvälinen Green Key -ympäristömerkki, jonka saaneet yritykset ovat toiminnallaan osoittaneet edistävänsä kestävää matkailua. Ympäristösertifioidun hotellin ansiosta myös sinulla on entistä paremmat mahdollisuudet tehdä ympäristön kannalta kestäviä valintoja sekä pienentää omaa hiilijalanjälkeäsi. Break Sokos Hotel Bomba on saanut VisitFinlandin Sustainable Travel Finland-merkin.

 

Männikkölän pirtti

Männikkölän Pirtti tarjoaa sinulle majoitus- ja ruokapalveluja, sekä rauhallisen miljöön viettää juhlia ja  kokouksia ehdalla karjalaisella otteella ja ruoalla. Majatalo on tunnettu erityisesti käsintehdyistä karjalanpiirakoistaan ympäri Suomen, joten vierailullasi Bombassa kannattaa ehdottomasti pistäytyä Männikkölässä piirakka-tastingilla! Lisäksi Männikkölän Pirtti tarjoaa sinulle monimuotoisia ja mieltä kutkuttelevia aktiviteetteja, kuten hiihto- ja yrttiretkiä sekä hiljaisuuden hetkiä, jotka antavat sinulle tilaisuuden nauttia ympäröivän luonnon upeudesta kaikkina vuodenaikoina.

Luonto ja vastuullinen matkailu ovatkin tärkeitä lähtökohtia majatalolle. Jätteiden lajittelu, lähiruoan suosiminen, käsintehdyt tuotteet, vihreän sähkön hyödyntäminen ja lämmittäminen puupelleteillä ovat näkyvimpiä esimerkkejä majatalon ympäristöystävällisyydestä ja ekologisen matkailun tarjonnasta sinun matkatiesi varrelle. Lisäksi majatalo toimii Unescon kestävän kehityksen (sustainable development) tavoitteiden mukaisesti, ja on mukana Pohjois-Karjalan biosfäärialueessa. Näin sinullekin pyritään jatkossa varmistamaan loma huikean kauniissa erämaisemissa!

 

Puukarin Pysäkki

Majatalo Puukarin Pysäkiltä löydät aina aitoa ja puhdasta lähiruokaa sekä karjalaista vieraanvaraisuutta parhaimmillaan! Lämminhenkinen henkilökunta varmistaa sen, että saat ikimuistoisen kokemuksen kiireettömässä ja aidossa karjalaisessa miljöössä. Parasta majatalon emännälle onkin se, kun vieras hiljentyy hyvän ruoan tai riihisaunan hämyisen lempeän lämmön syleilyssä.

 

Majatalolle kestävän matkailun ja luonnon arvostaminen on sisäsyntyistä, sukupolvelta toiselle siirtynyttä tapaa ja arvopohjaa. Vastuullisesti toimiminen takaa ennen kaikkea parasta laatua ja kädenjälkeä myös sinulle. Majatalon laatumerkkejä ovat muun muassa Karelia à la carte -merkki, Portaat Luomuun -merkki ja Laatutonni-merkki, jotka ovat todistus Puukarin Pysäkin toiminnasta ja keskeisistä kestävän matkailun periaatteista:

 

 • Halu pyrkiä vähentämään kielteisiä sosiaalisia, kulttuurisia, taloudellisia ja ympäristöön kohdistuvia vaikutuksia.
 • Tavoitteena on tuottaa taloudellista hyötyä paikallisille, ja edesauttaa alueen hyvinvointia.
 • Luonnon ja kulttuuriperinnön monimuotoisuuden säilyttäminen on tärkeässä asemassa.
 • Yksi ensisijaisista tavoitteista on tarjota matkailijoille paikallisuudesta nousevia elämyksiä, jotka voivat samalla lisätä ymmärrystä paikallisesta kulttuurista ja ympäristöstä.
 • Palveluiden tarjoaminen esteettömästi on huomioitu tarkoin, jotta mahdollisimman moni erityisryhmistä pääsisi myös kokemaan karjalaisen kulttuuriperinnön.

 

Kestävän matkailun edistäjänä majatalo on mukana Visit Finlandin aloittamassa Sustainable Travel Finland -pilotissa, jossa haetaan vastuullisen ja kestävän matkailun raameja matkailualan toimijoille Suomessa. Lisäksi majatalo kuuluu Pohjois-Karjalan biosfääri-alueeseen, ja toimii Suomen luomumatkailuyhdistyksessä ja Kuhmo-Suomussalmi alueen matkailuyhdistys Wild Taiga ry:ssä. Yhteistyössä Metsähallituksen luontopalveluiden kanssa majatalo on lupautunut sitoutumaan kestävän ja vastuullisen matkailun periaatteisiin, jonka avulla tarjota sinulle mahdollisuuden tutustua karjalaiseen kulttuuriperintöön aidoimmillaan.

 

Laitalan Lomat

Idyllisiin maalaismaisemiin sijoittuva Laitalan Lomat tarjoaa sinulle majoitus-, ruoka- ja ohjelmapalveluja Valtimon kylillä. Yrityksen pääemäntä ja -isäntä Henna ja Pasi Nevalainen huolehtivat siitä, että saat ainutlaatuisen muistijäljen ja kokemuksen karjalaisissa perinnemaisemissa. Parin kilometrin päässä Laitalan Lomista sijaitseekin ehta maatila, jossa nykyisin viljellään viljaa ja rypsiä karjatilojen käyttöön.

 

Luonnon helmaan sijoittuvan matkailutoiminnan ja maatilan vuoksi yrittäjäpariskunnalle kestävän matkailun ja maanviljelyn edistäminen ovat erityisen lähellä sydäntä. Toimiminen luonnon ehdoilla ja ympäristöystävällisesti ovat pariskunnalle tärkeitä arvoja, jotka auttavat myös sinua valitsemaan ekologisen matkailutoimijan omalle lomallesi. Vierailulla Laitalan Lomille pääsetkin lähelle puhdasta luomutilaa, joka on mukana ilmastonmuutosta hidastavassa viljelyhankkeessa. Monien laatumerkkien lisäksi yritykselle on myönnetty vuonna 2015 luonnon monimuotoisuuden sertifikaatti.

 

Kestävän matkailun periaatteita noudattaen Laitalan Lomat on sitoutunut toimimaan ympäristön hyväksi, ja tarjoaakin sinulle mahdollisimman ympäristöystävällisiä palveluita. Näin pääset yhdessä yrityksen kanssa turvaamaan sen, että myös tulevat sukupolvet saavat nauttia puhtaasta luonnosta ja jokaisen vuodenajan kauneudesta mukaansatempaavine aktiviteetteineen.

 

Tähkänkuoressa Laitalan Lomilla tehdään seuraavia asioita ympäristön hyväksi:

 • Ruoanvalmistuksessa käytetään suomalaisia raaka-aineita. Puulämmitteinen leivinuuni tuo oman loppusilauksensa vastuullisesti ja rakkaudella tehdylle ruoalle.
 • Läheisellä luomutilalla viljellään rypsiä ja puhdasta kauraa.
 • Vierailijoita ohjeistetaan veden ja sähkön käytössä säästeliäästi.
 • Saunat ovat ekologisesti puulämmitteisiä.
 • Jätteiden lajittelusta pidetään hyvää huolta: muovit, pahvit, pullot, lasi, metalli ja sekajäte löytävät aina niille tarkoitetun kierrätyspaikan.
 • Yrityksen rakennukset ovat valmistettu ekologisesti tuotetusta suomalaisesta puusta.
 • Yritys huolehtii, että vierailijat kulkevat vain merkatulla reitillä, eivätkä vahingoita ympäröivää luontoa.
 • Yhteistyöverkostoihin kuuluva Majatalosta majataloon -retket tuottaa kestävän matkailun tuotteita.

 

Kunnan vastuullisuusteot puhuvat puolestaan

Nurmes on ympäristövastuullinen kunta, jossa toimii uusi Vihreän energian teollisuusalue sekä elintarvike- ja puualan yrityksiä laidasta laitaan. Nurmes on nykyisin myös HINKU-kunta, jonka kriteerit ohjaavat kunnan tekemiä hillintätoimia ilmastonmuutonmuutokseen ja niitä linjauksia, joilla kunta uskottavasti sitoutuu vähentämään oman toimintansa kasvihuonekaasupäästöjä. Tärkeänä tehtävänä on myös vaikuttaa alueen kaikkiin toimijoihin (asukkaat, yritykset, maa- ja metsätalousyrittäjät sekä vapaa-ajan asukkaat) siten, että alueen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä tavoitellaan hiilineutraaliutta.

 

Esimerkkitarinoita Nurmeksen vastuullisteoista:

 • Nurmeksessa kiertotalouden periaatteita on sovellettu muun muassa Pitkämäen uudessa raideterminaalissa, jonka pohjarakenteisiin hyödynnettiin alueelta pois räjäytetyn kallion mursketta. Terminaaliin ei tarvittu juuri lainkaan muualta tuotua mursketta.

 

 • Valtimolla toiminnan aloittanut biokaasulaitos toteuttaa kiertotaloutta ottamalla lannan sisältämän energian hyötykäyttöön ja tehostamalla lannan lannoitekäyttöä. Lisähyötynä kasvihuonekaasu metaani ei karkaa ilmakehään vaan poltetaan energiaksi.

 

 • S-kaupoissa ruokahävikkiä vastaan taistellaan iltaisin alkavilla 60% hinta-aleilla vanhenemassa olevista tuotteista. Alennusten ja muiden tehokeinojen ansiosta kaupan hävikkiprosentti on laskenut merkittävän alhaiseksi. Kiertotalouden hyvä kierre jatkuu vastuullisilla kulutustavoilla kotona, kun hyödynnät ostamasi ruoan tarkasti, ja lopuksi kierrätät ruoantähteet sekä pakkausmateriaalit ohjeiden mukaisella tavalla. Kierrätystä ja muita ilmastotekoja pääset tekemään kaikissa alueen matkailuyrityksissä!

 

 • Nurmeksen kaupungilla otettiin käyttöön vuonna 2017 ensimmäinen sähköauto, jota kaupungin kiinteistöhuolto käyttää päivittäisissä työtehtävissä. 

 

 • Toinen muovin kierrätyspiste avattiin vuonna 2019, sillä paikalliset asukkaat aktivoituivat muovin kierrättämiseen eikä yksi kierrätyspiste ollut tarpeeksi.

 

 • Nurmeksessa on neljä ympärivuotista kirpputoria, minkä lisäksi myös nettikirppikset ovat aktiivisia. Kiertotalous kunniaan! 

 

 

Loading count of favourites list