Loading

Ortodoksinen kirkko

Ortodoksinen kirkko Nurmeksen Vanhassa Kauppalassa

Nurmeksen ortodoksisen seurakunnan pääkirkkoa et voi olla huomaamatta kulkiessasi kaupungissa. Kirkon mahtava, peräti 25 metrin korkeuteen nouseva huippu erottuu helposti muusta kaupunkikuvasta, ja kutsuu sinut tutkimaan tarkemmin tuota nähtävyyttä. Perille päästyäsi löydät jälleenrakennuskaudella vuosien 1958-1959 aikana rakennetun kirkon, joka edustaa selkeästi oman aikakautensa silmiinpistävää ”kulmikasta” tyyliä. Apulaispiispa Paavalin vuonna 1959 vihkimä kirkko on pyhitetty apostolien Pietarin ja Paavalin muistolle.

 

Itse kirkon sisällä pääset nauttimaan sen hiljaisuudesta ja rauhasta, jotka huokuvat ortodoksista uskonelämää. Levätessäsi kirkon syleilyssä voit samalla siirtää katseesi pyhätön näyttäviin ikoneihin, joista osa saattaa vaikuttaa hieman erilaisilta kuin mihin olet tottunut. Taiteilija Voitto Marttisen maalaamat alkuperäiset ikonostaasin ikonit nimittäin edustavat kenties poikkeuksellistakin ikonimaalaustyyliä, joka oli tunnusomaista kirkon rakennusaikakautena.

 

Kirkon muut ikonit ovat saatu monesta eri paikasta ja eri lahjoittajilta. Kirkkosalissa katseesi voi pakollakin eksyä ihastelemaan kirkkosalin suurikokoisia ikoneita, jotka ovat peräisin Korpiselän seurakunnan entisestä pääkirkosta. Lisäksi voit tutkia muun muassa myös Kauko Rysän 1960-luvulla maalaamia ikoneita ja Nurmeksen ikonipiirin ja Aino Meriläisen lahjoittamia ikoneja.

 

Jos haluat rauhoittua ja osallistua pääkirkon jumalanpalveluselämään, niin toimitetaan kirkossa jumalanpalveluksia säännöllisesti, vaikkakaan ei joka viikonloppu. Voit katsoa tarkemmat aikataulut Nurmeksen ortodoksisen seurakunnan verkkosivuilta.

Verkkosivustolle Varaa verkkokaupan kautta

Yhteystiedot

Ortodoksinen kirkko
Kirkkokatu 31, 75500 Nurmes
0400 608 601
nurmes@ort.fi

Loading count of favourites list