Loading

Porokylä

Muistomerkki porokylä
Supikas
Muistomerkki porokylä
Supikas

Porokylä

Porokylä on Nurmeksen kaupungin toinen keskustaajama, josta löydät useita ostos- ja ruokapaikkoja. Porokylä sai nimensä, kun koko kylä paloi poroksi. Mutta tiedätkö mistä palo sai alkunsa? ️

Heinäkuun 20.päivänä vuonna 1891 klo 15 aikaan syttyi kylän kirkon uudessa kellotapulissa tulipalo, joka levisi pian koko kirkonkylään. Huhutaan, että palo sai alkunsa pellavaöljyrätistä, jota käytettiin kellotapulin käsittelyssä. Sinä päivänä oli voimakas tuuli, joten tiheästi rakennettu kylä paloi hetkessä maan tasalle, jopa 38 taloa tuhoutui kokonaan. Kuin ihmeen kaupalla ihmisuhreilta vältyttiin, mutta aineelliset vahingot olivat mittavat. Menetyksestä lannistumattomana kauppiaat muuttivat liikkeensä hieman aiemmin perustetun kauppalan puolelle. Kauppala saikin tästä sysäyksen kasvupyrähdykselle, varsinkin, kun uutta kirkkoa alettiin suunnitella ja rakentaa keskelle kauppalaa.

Palon aiheuttaneen kirkon raunioita pääset katsomaan Porokylässä seurakuntakeskuksen vieressä. Ainoasta tulipalossa säästyneestä talosta löydät nykyisin kahvila-konditoria Supikkaan hurmaavine leipomotuotteineen.

 

Nurmeksen 4. ev.lut. kirkon muistomerkki

Ev.lut. seurakunnan viraston pihapiirissä on neljännen kirkon kivijalka ja aita on osittain säilynyt sekä muistomerkki kirkosta. Kirkon viereen rakennettu, vasta valmistumassa ollut kellotapuli paloi heinäkuisena hellepäivänä vuonna 1891. Tuli levisi nopeasti ja poltti poroksi koko kirkonkylän asuin- ja liikerakennukset, sekä myöskin kirkon ja valmistumaisillaan olevan tapulin. Tulipalon seurauksena tätä silloista Vanhakylää alettiin nimittää Porokyläksi. Nimitys vakiintui viralliseen käyttöön 1920–30 -luvuilla. Ainoassa palosta selvinneestä rakennuksessa toimii nykyisin Kahvila-konditoria Supikas. Ikolantie 3.

Panssariesteitä

Nurmeksen hautausmaalla on kivistä tehty panssariestelinja, joka oli suunniteltu Haapalahden ja Vinkerlahden väliselle kannakselle Porokylässä. Estekivet on louhittu Luukkolanvaaralta Porokylästä ja Ylikylän Ristonkalliolta. Löytärinne 1.

Salpalinja

Salpalinjan tukikohdan muistomerkki Kuhmontien ja Jaakkolantien risteyksessä. Entisöidyt avoin konekiväripesäke ja osa taisteluhautaa kuuluivat välirauhan aikaan 1940-41 Nurmeksen halki suunniteltuun ja osittain rakennettuun Salpalinjaan.

Salpalinjaa rakennettiin Nurmeksessa Haapalahden ja Vinkerlahden väliselle kannakselle sekä Akkosalmen länsirannalle, Ylikylässä Lautiaisen ja Ylikylänjärven väliselle jokilinjalle, Mujejärven Riihivaaralle Kujankikärven ja Nykyrinjärven väliin sekä Mäntyjärven itäpään tasalle. Kynsiniemen Louhilammella sijainnut linnoitustykistön patteri kuului myös Salpalinjan puolustusasemaan.

Verkkosivustolle

Yhteystiedot

Porokylä
Porokylänkatu 25, 75530 Nurmes

Loading count of favourites list