Loading

Hemmotteluloma Nurmeksessa

Laitalan Lomat - Lumihurmaa, lepolomailua sekä ripaus luksusta

Pääovesta astuessa on tarjolla naulakko kaiken korkuisille. Tukeviin koukkuihin voi ripustaa nuttunsa, huolensa ja huonon omatunnon. Vakaat hirret hidastavat ajankulun. Seinät huokuvat historiaa. Tilan vanhin rakennus on Henna-emännän anopin suvun 1930-luvulla rantama torppa. Majatalon päärakennus on pystytetty alun perin Valtimolle, Puukarin rautatiepysäkille 1920-luvulla.

Ketkä kutsuisit kanssasi Laitalan Lomien paljun lämpöön?

Majatalon Hemmottelupaketti

Laitalan elämysaamiaisella ikimuistoisen elämyksen luovat ylenpalttiset herkut sekä erikoisen tunnelmallinen ympäristö – ihan vain kahdelle.

159€
/hlö
 Talvisin elämysaamiainen nautitaan takkatulen tai leivinuunin lämmittäessä. Kesällä korit kannetaan laiturille tai joen rantaan.

Kulinaristin talviloma

Kulinaristin hyvinvointilomalla majoitut mukavasti valitsemassasi viihtyisässä majatalossa ja nautit herkullista terveellisestä lähiruoasta- Karelia á la carte.

110€
/vrk/hlö
Lepäilyä Laitalan Lomissa

Ihan vaan oot ja leppuutat

Jos loikoilusta haluaa ottaa tovin lomaa, löytyy läheltä oma latu ja umpihankea lumikenkäilijälle.

100€
/hlö/vrk

Majatalosta majataloon hiihtokierros

Tällä hiihtolomalla hiihdetään postikorttimaisemassa ihan vain omaa ryhmää varten ajettua yksityistä latua pitkin.

540€
/hlö

Peti & Latu hiihtopaketti

Täysihoidolla ja yhdessä viihtyisässä majatalossa majoittuen hiihtolomailu on raukea rauhallinen elämys.

105€
/hlö/vrk

Lähes laittoman laiskoja lomapäiviä 

 Arjen kierteessä saattaa moni haaveilla pakomatkasta piilopirttiin. Unelmoida lomasta, jolla saisi vain loikoilla huolehtimatta yhtään mistään. Vaikka Laitala tunnetaankin Majatalosta majataloon -hiihtovaelluksen yhtenä pysähdyspaikkana, on silkasta laiskottelusta haaveilevillekin tarjolla ihan omat lomapaketit. Oo vaan ja leppuutat -loman rankin ohjelmanumero voi olla kyljen ja kirjan sivujen kääntely tai ehkä silmäluomien raukea raottelu, kun keittiöstä huudellaan valmiiden välipalojen äärelle. Illan tullen lepuutuslomalainen voi oikaista valmiiksi lämmitetyn saunan lauteille.
 

Hemmottelulomaansa voi täydentää hieronnalla tai tilaamalla paljun saunaelämystä maustamaan. Talvella pehmeä pimeys ja täydellinen hiljaisuus auttavat vajoamaan entistä syvemmälle rentoon lomatunnelmaan. 

Laitalan lomat ja Laitala shop
Ihan vaan oot ja leppuutat -lomalla saattaa päätyä ostoksille, sillä Henna-emännän nurkkahuoneessa on lähes vastustamaton vaatepuoti.

Latuliikkujia ja lumipyryä 

Kun Henna-emännältä kysyy hänen omia keinojaan rentoutua keskellä talvea, kertoo hän karkaavansa ladulle aina tilaisuuden tullen. Tilan isäntä ja paikkaa ympäröivien luomupeltojen viljelijä Pasi tietää, että paras keino pitää vaimo hyväntuulisena on ajaa hänelle talvella oma latu. Hennan ladusta pääsevät majatalon vieraatkin nauttimaan.  

Laduille sijoittuvat monet talviset tarinat. Eräänä talvena majatalossa oli vieraana näkövammainen ranskalainen mies. Mies opetti innokkaasti, miten huudetaan ranskaksi vasenta ja oikeaa. ”Sinä olet minun silmäni. Pidät vain ääntä, niin kyllä minä seuraan”, hän neuvoi Hennaa. Pelto-osuudet etenivät sujuvasti. ”Lopulta vastassa oli alamäki, jossa takana hiihtävän miehen vauhti karkasi niin kovaksi, että pian hän laski vauhdikkaampana päälleni ja siellä me olimme yhtenä kasana lumipenkassa!” muistelee Henna nauraen. 

Erään kerran nousi kunnollinen talvimyrsky. Ryhmä brittejä lähti uhmaamaan hurjaa keliä lähimmät majatalot yhdistävää latua pitkin hiihtäen. Tuisku yltyi ja latu katoili paikoin kokonaan. Henna päätti lähteä hiihtäjiä vastaan. Pitkän sivakoinnin jälkeen Laitalan emäntä löysi ryhmän väsyneitä sekä lumen ja epätoivon kuorruttamia hiihtäjiä. Tuuli viuhui jo niin, ettei vieressä olevan hiihtäjän ääntä juurikaan kuullut. Lopulta majatalon valot kajastivat jossain kaukaisuudessa, ja Henna sai huutaa myrskyn läpi ryhmälle: ”Nyt näkkyy jo! Pannukakut oottavat!” Ryhmä itsensä voittajia sai syödä elämänsä maukkaimmat pannarit Laitalan hillojen kera.  

Kun Hennalta kysyy, mikä on Laitalan tehokkain resepti otsarypyn oikaisuun, kertoo hän hiihdon ja saunan auttavan pitkälle, mutta suurin raukeus saavutetaan hiihtopäivän jälkeen illallisella. Silloin kääntyy jokaisen hymy aina oikein päin. 

Omalla yksityisladulla hiihtelyn lisäksi Laitalassa voi hankkia punaiset posket lumikenkäilemällä tai kokeilemalla villasukkajuoksua. Ulkoilemaan voi lähteä myös hengästymättä varaamalla eräoppaaksikin valmistuneelta Hennalta oman riippumattorentoutuksen raikkaassa ulkoilmassa lämpimien vällyjen välissä. 

Laitalan Lomien majoitus
Majatalon vanhat ja viisaat hirsiseinät auttavat kadottamaan ajantajun.

Talven makuja ja elämysaamiainen 

Pandemian rakennellessa jos jonkinlaista estettä niin majatalon pitäjän kuin asiakkaankin tielle, mietti Henna, miten vieraita parhaiten kestitsisi. Pitkiä pitopöytiä ei voinut kattaa, eikä suuria juhlia järjestää. Ajatukset suuntautuivat Laitalan lukuisiin paikkoihin, joissa voisi nauttia tarjoiluista yksityisesti. Kesällä piknikviltit levitettäisiin laiturille tai joen varrelle. Talvella tunnelmallisin kohta löytyisi takan tai leivinuunin ääreltä. Näin syntyi Laitalan lomien ylenpalttisen runsas elämysaamiainen. 

Niin elämysaamiaisen kuin muidenkin herkkujen raaka-aineet ovat pitkälti lähiseudulta peräisin. Kyläläiset yllättävät usein tuomalla raparperia hilloja varten. Hennan isän viimekesäisestä puolukkasaaliista riitti aineksia kuohujuomaksi asti. Kalat ovat Pielisestä ja juurekset Enosta. 

Keittiönsä ohjeita Henna ei pitele vakan alla, vaan jakelee auliisti kysyjille. 

Talon pannari vanhalla reseptillä tehty 

7 dl punaista maitoa
3,5 dl vehnäjauhoa
2 tl suolaa
100 g voita
2 munaa 

Ainekset vatkataan yhteen ja taikinan annetaan turvota kunnon tovi. Lopulta pannari ja herkutellaan omien hillojen kera.  

Kaksi lasia täynnä kuohuvaa
Unohtumattomia muistoja kahdelle.

Putiikkitunnelmia villasukissa 

Majatalon sopukoista löytyy ihmeellinen puoti. Muutaman mutkan ja lattian narahduksen jälkeen luulisi saavuttaneensa jo seinän, mutta vastassa onkin vaaterekki ja sen takana toinen. Henna ojentaa kätensä kohti vaatepinoa ja taas avautuu uusi näkymä. Mikäs taikakauppa tämä on? 

Laitalan Puodin hyllyille ja rekeille on poimittu herkullisimpia vaatteita tanskalaisten Creamin ja Kaffen valikoimista. Mukana on myös italialaista pellavaa sekä paikallisia tuotteita. Toistaiseksi puodissa on vaatteita vain naisille, koska loputtomiin laajentuvaa taikaseinää ei Hennakaan ole vielä löytänyt. 

Puodista kertoessa Hennan silmät syttyvät. Hän kertoo nauttivansa erityisesti hetkistä, jolloin omanlaisensa vaatteen löytänyt tuntuu saavan aimo laarin itsevarmuutta ja nuorentuvan ihan silmissä. Lomalaiselle tuokio puodissa voi olla hauska ohjelmanumero. Hiihtovaelluksen vieraat hihkuvat saadessaan illalliselle ihan uuden vaatteen kesken hiihtoretken.

Laitalan lomien illallinen
Laitalan Lomien Henna loihtii majatalon tuttavalliseen tunnelmaan aina aimo annoksen loistokkuutta.

 

Lue, mitä muuta voisit kokea hiihtolomalla Nurmeksessa.

Yhteistyössä

Tutustu Laitalan Lomiin

Hemmotteluloma maalaismaisemissa

Tutustu
Loading count of favourites list