Loading

Kirkot ja tsasounat

Jo 1500-luvulla ortodoksisen uskon tiedetään vaikuttaneen sielunmaisemaan Pielisen-Karjalan alueella. Virallisesti ortodoksinen seurakunta perustettiin Nurmekseen vuonna 1950. Seurakunnan synnyintarinan taustalla vaikutti sodassa menetetyn Karjalan alueelta siirtyneen ortodoksisen väestön asettuminen muun Suomen ohella Nurmeksen alueelle. Merkittävän osan kerrotaan tulleen nimenomaan entisen Suojärven pitäjän alueelta.

Ortodoksisia kirkkorakennuksia löytyy Nurmeksen alueelta monia, joiden uskomattoman kaunista arkkitehtuuria pääset katsomaan muun muassa Nurmeksen Pietarin ja Paavalin kirkossa, Valtimon Pyhän Kolminaisuuden kirkossa ja Juuan profeetta Eliaan tsasounassa. Ulkoa monet ortodoksisista pyhäköistä edustavat 1950-1960-lukujen jälleenrakennuskauden arkkitehtuuria. Sisustukseltaan pyhäköt ovat monin paikoin hyvinkin koristeellisia ja näyttäviä.

Ortodoksisen kirkon pääasiallinen tarkoitus on kuitenkin olla Jumalan valtakunnan ikoni. Jokainen pyhättö viestittääkin omalla persoonallisella tavallaan Jumalan valtakunnasta, ja samalla johdattaa kansan rukoukseen ja hiljentymiseen. Siksi myös uskonelämä on pysynyt Nurmeksen, Valtimon ja Juuan pyhätöissä vahvana, ja niissä on pyritty järjestämään jumalanpalveluksia säännöllisesti.

Loading count of favourites list